Jaarlijks herdenken wij op 15 augustus de capitulatie van Japan en daarmee het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden op 15 augustus 1945.
Op 15 augustus a.s. wordt landelijk het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië herdacht. Toen die oorlog formeel ten einde was, betekende dat nog niet het einde van geweld en ontworteling in de Indonesische archipel. Ook dit jaar is in de Pauluskerk in Breukelen een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd om alle slachtoffers van het geweld tijdens en na de Japanse bezetting te gedenken.
Dit jaar is het thema van de herdenking: Vertel jouw verhaal!
Er zijn rond de oorlogen in Indië, de ‘grote’ en de ‘kleine’ oorlogen, vele verhalen die niet verteld worden. Kinderen willen van hun ouders of grootouders weten: ‘hoe was het/ Wat heb je beleefd?’ Maar de verhalen komen niet. Doordat het te pijnlijk is om ze te vertellen, oude trauma’s bovenhaalt? Of omdat er niet echt, met liefdevolle aandacht naar geluisterd is destijds? Is er wel een plek in onze samenleving voor de verhalen van geweld, schuldgevoel omdat je tekort bent geschoten, van gekwetstheid?
Maar dat de verhalen onbesproken blijven wil niet zeggen dat trauma’s niet worden doorgegeven, de generaties door. Er zijn soms onvertelde verhalen, die je doorgeeft zonder woorden, maar die toch blijvend hun invloed uitoefenen. En zelfs als de verhalen verteld worden, blijkt dat ze telkens weer opnieuw, anders, verteld moeten worden. Omdat door andere levensomstandigheden, andere details, andere betekenissen bovenkomen. Omdat de volgende generatie andere, nieuwe vragen blijft stellen. Het vertellen van de verhalen van de oorlogen in Indië is een niet afgesloten proces, het gaat door.
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zijn een aantal verhalen gedeeld worden met woorden. Andere zijn door muziek, stilte, poëzie, wakker gemaakt.
Namens de gemeente Stichtse Vecht heeft burgemeester Reinders gesproken. Zo memoreerde hij ook, dat Leo Bloemhard en Herbert Steffin een mooi historisch boek hebben geschreven over de guerrilla strijd van ouders tegen de Japanse bezetter. Het boek “Zij wilden niet buigen, De Guerrilla van het KNIL op Timor 1942” heeft de burgemeester ook gekocht.
Na de bijeenkomst in de Pauluskerk zijn bij het oorlogsmonument naast de Pieterskerk kransen gelegd.
Er waren veel jongeren aanwezig.