Ik ben 10 jaar na de Tweede Wereldoorlog geboren en heb die dus gelukkig niet meegemaakt. Mijn ouders des te meer. M’n moeder zat in het verzet in Nederland en m’n vader was dienstplichtig sergeant bij het KNIL. Mijn moeder kon haar verhaal doen, mijn vader sprak er eigenlijk nooit over terwijl hij veel had meegemaakt in het toenmalige Indië, de Birma spoorweg en de kolenmijnen in Japan.
Geschiedenis heeft altijd mijn interesse gehad op allerlei manieren. Al een aantal jaren mag ik over de oorlog maar vooral ook over onze vrijheid lessen geven aan de groepen zeven van basisscholen in Loenen omdat één van de scholen bij toerbeurt meewerkt aan de herdenking in Loenen op 4 mei.
Bij die herdenking in Loenen wordt de dood van Wim Logger herdacht, hij sneuvelde op de kruiser Java bij de slag in de Javazee.
Waar sprake was van een echte bevrijding in Nederland was daar in Indië geen sprake van. De ene strijd werd ingewisseld voor een andere. En juist omdat mijn vader daar nooit over sprak werd ik nieuwsgierig en ben ik me verder in zijn persoonlijk verhaal gaan verdiepen.
Er wordt wel eens gezegd “de geschiedenis herhaalt zich”. Dat is echt te simpel maar het maakt wel dat ik het persoonlijke verhaal uit dat verleden graag doorvertel en op die manier jongeren iets hoop mee te geven om vooral bewust om te gaan met “Vrijheid”.