Gastlessen over Nederlands-Indië aan examenklassen Broklede

Op 8 en 10 januari hebben gastdocenten van het project “Educatie Indië WO2 –Stichtse Vecht” 6 gastlessen gegeven aan de eindexamenklassen HAVO en VWO van de RSG Broklede in Breukelen.
Geschiedenisdocenten Jan de Heer  en Tim Koetsier hebben in december de historie van Nederlands-Indië en de dekolonisatie van Indonesië behandeld en hadden behoefte aan verdieping van een aantal onderwerpen.

Docent Jan de Heer, Grace Bernardus, Renie Vis, Anneke Schults (in het midden) en HAVO leerlingen RSG Broklede Leo Bloemhard

Vier gastdocenten hebben hier invulling aan gegeven door middel van een persoonlijk verhaal.

1. Anneke Schults heeft een indrukwekkend verhaal verteld over haar ervaringen als kind in een Japans interneringskamp en de bloedige Bersiap-periode tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

2. Renie Vis hield een boeiend verhaal over haar vader, die aan de Birma spoorlijn dwangarbeid heeft moeten verrichten en vervolgens met een Hellship naar Japan is vervoerd om daar in de kolenmijnen te werken.

3. Grace Bernardus hield een mooi verhaal over haar Molukse vader en moeder en in het bijzonder de Marine-Molukkers. Tevens werd uitgelegd hoe de Molukkers in Nederland zijn gekomen.

4. Leo Bloemhard vertelde zijn familieverhaal over het verblijf van zijn moeder in een Japans interneringskamp en over de guerrillastrijd die zijn vader in 1942 samen met Australische commando’s heeft gevoerd tegen de Japanners op Timor en waaraan hij uiteindelijk kon ontsnappen naar Australië.

De ca. 120 leerlingen hebben met veel interesse en aandacht de lessen gevolgd. De gastdocenten spraken de hoop uit dat hun verhalen de leerlingen meer kennis hebben bijgebracht over dit stuk Nederlandse geschiedenis.
De gastlessen aan diverse Basisscholen in Stichtse Vecht en het Niftarlake College staan al voor het hele jaar ingepland. De eerstvolgende gastlessen worden op de School met de Bijbel in Nieuwer ter Aa gegeven.

De projectgroep biedt scholen en docenten invulling voor de vakken geschiedenis/maatschappijleer. Het doel is om de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië bij de jeugd onder de aandacht te brengen, mede omdat hieruit veel parallellen zijn te trekken met de gebeurtenissen in de huidige tijd, zowel nationaal als internationaal. Ook nu moeten veel mensen nog steeds vanwege gebrek aan veiligheid naar een ander land vluchten.  De gebeurtenissen voor, tijdens en zeker ook na de 2e Wereldoorlog in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden worden behandeld. De gevolgen hiervan zijn immers groot geweest, zowel voor de mensen die na de oorlog – al dan niet gedwongen – naar Nederland kwamen, maar ook voor tweede en derde generatie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.