Herbert Steffin

Herbert Steffin

Ik ben geboren in Semarang op het eiland Java (voormalig Nederlands Indië). Ik ben getrouwd , heb twee kinderen en ben woonachtig in Maarssen. Vanaf mijn afstuderen als ingenieur Toegepaste Wiskunde aan de Universiteit Twente tot aan mijn pensioen ben ik werkzaam geweest in de Informatie en Communicatie Technologie Industrie. Mijn laatste werkgever was BT (British Telecom) waar ik als Proposition Development Director (Produkt Ontwikkeling) ben gepensioneerd.

De tweede wereld oorlog in het voormalig Nederlands Indië, de Japanse bezetting en de daaropvolgende dekolonisatieoorlog speelde op de achtergrond altijd een rol in mijn familie. Mijn vader heeft als Japans krijgsgevangene gevangen gezeten in het Kamp Pakanbaru op Sumatra waar hij heeft gewerkt aan de Pakanbaru spoorweg dwars door het oerwoud van Sumatra. Mijn moeder moest in die tijd samen met mijn grootouders zien te overleven onder Japanse bezetting.  Van mijn grootouders zaten vier zonen en een schoonzoon, mijn vader, in Japanse kampen, in Indonesië, Birma en Japan gevangen. Een van mijn ooms is in 1942 op het eiland Tarakan door de Japanners samen met 215 Nederlanders geëxecuteerd een maand voor zijn negentiende verjaardag. Op het Nederlands ereveld in Loenen (Gld) is een monument met hun namen opgericht en vindt elk jaar op 19 januari een herdenking plaats.

Ik geef gastlessen over de Tweede wereldoorlog in Nederlands Indië op  basisscholen omdat ik denk dat het voor het wereldbeeld van kinderen belangrijk is om te weten dat de Nederlandse geschiedenis van de tweede wereldoorlog zich niet beperkt tot Nederland en Europa maar dat een deel van de Nederlandse geschiedenis heeft plaats gevonden in Zuidoost Azië waarbij vele Nederlanders zijn omgekomen en ook vind ik het belangrijk dat ze kennis nemen van de achtergrond van de vele mensen uit voormalig Nederlands Indië die in Nederland hun bestaan hebben opgebouwd. En uiteindelijk gaat het erom dat kinderen zich bewust worden van wat het betekent om je vrijheid te verliezen en dat we moeten blijven werken aan de vrede.