Het verhaal van Leo Bloemhard

Door Leo Bloemhard

Geboren in Manokwari (voormalig  Nederlands Indië) en nu woonachtig in Breukelen. Ik ben getrouwd, heb 2 kinderen en 2 kleinkinderen. Ik ben Delfts elektrotechnisch ingenieur en heb 42 jaar diverse ICT management functies bekleed. Mijn laatste functie was CIO bij Aegon en ben o.a. verantwoordelijk geweest voor Aegon Azië. Inmiddels ben ik  gepensioneerd en een zeer actieve vrijwilliger voor diverse organisaties. Ik ben zeer geïnteresseerd in de Nederlands Indische geschiedenis en met name de 2e wereld oorlog periode.

Ik geef inmiddels gastlessen over Nederlands Indië op de basisscholen in de Gemeente Stichtse Vecht en ben ook bestuurslid bij de Stichting Dialoog NJI (Nederland Japan Indonesië). Mijn persoonlijk  verhaal gaat over de Indië oorlogstijd van mijn ouders. Mijn moeder Jeanne van Heuven van Staereling heeft in een Japans Interneringskamp Tanjung Karang in Zuid Sumatra gezeten en daar de Japanse bezetting meegemaakt, maar ook het begin van de Bersiap periode. Mijn vader Fredrik Bloemhard heeft als KNIL militair samen met  Australische commando’s 10 maanden lang een guerrilla strijd op Timor gevoerd en kon eind 1942 naar Australië ontsnappen. Dank zij de spectaculaire redding door de Nederlandse Torpedo jager de Tjerk Hiddes. Mijn vader is hiervoor ook gedecoreerd met een aantal onderscheidingen waaronder het ‘Timor Kruis’. Helaas zijn ook veel familieleden omgekomen o.a. Birma spoorlijn, Japanse interneringskampen en tijdens de ‘Hell Ships’ transporten naar Japan.
Na de oorlog gingen mijn ouders naar Nederlands Nieuw Guinea, waar ze elkaar ontmoetten, trouwden en waar mijn oudste zus en ik geboren zijn.
In 1954 zijn we naar Nederland gerepatrieerd, waar we ons nieuwe leven hebben opgebouwd en ons gezin nog werd uitgebreid met een broertje en een zusje.