Op 15 november 2024 hebben we voor onze gastdocenten en een aantal geïnteresseerden een educatie bijeenkomst georganiseerd met thema: “Peranakan Chinezen in Nederland”
We hebben onze plaatsgenoot May Ling Thio, (docent Organisatiewetenschappen bij de faculteit Sociale Wetenschappen – VU) bereid gevonden om dit onderwerp te behandelen en haar persoonlijk verhaal te vertellen.
Het was een boeiende en interactieve bijeenkomst met 19 deelnemers en er is veel geleerd over de Peranakan Chinezen. Bedankt voor je mooie voordracht May Ling
Resumé van May Ling Thio:
- May Ling Thio (1965) is geboren in Medan, maar heeft haar jeugd op Curaçao doorgebracht, nadat de familie in 1968 uit Indonesië is weggegaan. Na het beëindigen van haar VWO is May Ling naar Nederland verhuisd om te studeren aan de VU in Amsterdam. Na de studie Bedrijfskundige Economie, heeft zij tien jaar als consultant gewerkt voor beursgenoteerde ondernemingen. Die ervaring bracht haar ertoe een tweede studie te volgen, die minder met de financiële kant, maar meer met de menselijke kant van organisaties te maken heeft: Cultuur Organisatie en Management (vergelijkbaar met organisatieantropologie), wederom aan de VU. Ze is nu aan diezelfde afdeling verbonden als docent bij Organisatiewetenschappen bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Haar onderzoeksinteresse richt zich op positioneringsprocessen van (post-)koloniale migranten.
- May Lings persoonlijk verhaal staat ook in de Atlas van de Oversteek , pagina 75: Zie link.
- Artikel van May Ling, dat onlangs is gepubliceerd over ganti nama (veranderen van naam onder het decreet van Soeharto in 1967) en de Peranakan Chinezen in Nederland: https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JOE-04-2024-0018/full/html
Toelichting over Peranakan-Chinezen in Nederland *)
De eerste Peranakan-Chinezen kwamen in het begin van de 20e eeuw naar Nederland om te studeren. Zij kwamen uit welgestelde gezinnen en konden niet alleen de reis naar Nederland betalen, maar hadden ook genoeg geld om hun opleiding te kunnen betalen. Studies zoals rechten in Leiden, medicijnen in Amsterdam, technische studies in Delft en economie in Rotterdam waren erg populair. Het was verplicht om Nederlands te kunnen spreken om te worden toegelaten op de universiteiten. Hierdoor beheersten ze de Nederlandse taal goed. Het hoge opleidingsniveau is nog steeds zichtbaar bij de oudere generatie van Peranakan-Chinezen in Nederland.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië was er verdeeldheid over de keuze tussen Nederland en Indonesië binnen de Chinese gemeenschap van Indonesië. Echter, na de anti-Chinese rellen zijn er toch aanzienlijk wat Peranakan-Chinezen gevlucht en is een deel naar Nederland gekomen. Veel Peranakan-Chinezen uit de eerste en tweede generatie in Nederland oefenen nog steeds vaak het beroep van tandarts, advocaat, orthodontist, arts, apotheker, huisarts of chirurg uit. De Peranakan-Chinezen in Nederland hebben zich nooit als aparte groep afgezonderd, maar ze zijn geïntegreerd mede dankzij hun hoge opleiding en doordat ze doordrenkt waren met de Nederlandse cultuur. Veel voorkomende Peranakan-Chinese familienamen zijn onder andere: Tan,Oei/Oey. Liem/Lim, Go/Gouw/Goh, Te/The/Thé, Thio/Tio/Theo/Teo,Tjo.
*) Bron: https://www.meerdanbabipangang.nl/de-geschiedenis-van-peranakanchinezen-in-nederland/