Ellen Querido-de Lange

De ouders van mijn moeder zijn beiden in voormalig Nederlands Indië geboren evenals mijn moeder. Zij werd in 1923 in Kendari op Celebes geboren en bleef er tot 1946.

Met haar moeder, broertje en zusjes werd zij o.a. in het kamp Lampersari geïnterneerd gedurende de Japanse bezetting. Ze hebben het daar heel zwaar gehad en voelden zich erg onveilig.

In onze familie werd er niet veel over die tijd gesproken en pas de laatste vijf jaren ben ik actief bezig met dit deel van onze gezamenlijke geschiedenis. Gelukkig kon een tante mij nu nog wel verhalen vertellen. Het verhaal van mijn moeders familie is op verschillende vlakken zowel interessant als schokkend. Haar vader was officier in het KNIL en heeft het erg zwaar gehad in de oorlog. Gelukkig heeft iedereen van mijn familie het overleefd, maar ze moest wel naar Nederland met de boot om het leven in veiligheid en met helemaal niets meer aan bezittingen op te pakken.